Hvis du arbejder inden for et fag eller har en bobby, der kræver at du på den ene eller anden måde beskæftiger dig med kommunikation og/eller markedsføring, så har du måske allerede gjort dig lidt tanker om, hvordan du kommunikerer og hvorvidt den måde du kommunikerer på, rent faktisk er en måde, der går ind hos målgruppen sådan så de forstår og modtager dit budskab.
Det kan være, du arbejder som lærer eller vejleder for unge mennesker og at du derfor er interesseret i, at de budskaber og den læring du besidder, bedst muligt bliver modtaget af dem. Det kan også være du ejer en virksomhed og gerne vil have dine budskaber om dit produkt ud til den rigtige målgruppe og sikre dig (så meget man nu kan sikre sig sådan noget) at de forstår den information, du gerne vil kommunikere ud til dem.
I så fald er du måske også begyndt at kigge lidt rundt efter kommunikationsmodeller. Der findes nemlig masser af forskellige modeller, der beskriver eller forsøger at fordusige, hvordan man for kommunikeret et budskab ud til en målgruppe.
Lasswells model for kommunikation
Laswells kommunikationsmodel et eksempel på sådan en model. Det er en af de ældre modeller, og er blevet kritiseret og revideret mange gange siden hen, men den har stadig visse interessante elementer, og derfor giver vi dig her en kort intro til, hvad den egentlig går ud på.
Lasswells model er en klassisk model, som stammer helt tilbage fra 1948. Der er altså ganske naturligt sket nogle fremskridt inden for kommunikationsfaget siden da.
Helt enkelt prøver Lasswells model at sige HVEM der siger HVAD gennem hvilken KANAL til HVEM med hvilken EFFEKT.
Lasswells model er bedst til at beskrive selve trinene i envejskommunikation – altså at kortlægge hvert enkelt trin; for eksempel at en politiker (hvem) har fortalt om sin genåbningsplan (hvad) på sin facebookprofil (kanal) til sine følgere (hvem).
Den tager dog ikke højde for, at der i mange kommunikationssituationer vil foregå en dialog mellem modtager og afsender, og at kommunikationen altså ikke er ensrettet.
Lasswells model er også blevet kaldt Kanyleteorien, fordi den opfatter kommunikation som en slags kanyle, hvor et specifikt formål bliver sprøjtet direkte ind i modtagerne og optaget som det er. I virkeligheden er det dog knapt så simpelt at sprøjte et budskab ind i en modtager; sådan kunne kritikken i hvert fald lyde. For i virkeligheden kan forskellige mennesker modtage præcis det samme budskab på vidt forskellige måder, fordi vi alle sammen har helt forskellige måde at fortolke og modtage eller afvise budskaber blandt andet afhændig af sådan noget som vores personlighed, viden og tidligere erfaringer.
Seneste kommentarer